Живот в юрта

В село Доброглед на 15 километра от Варна е изграден първото у нас екоселище с традиционни юрти. 

Приковани във веригите на модерния начин на живот често забравяме за хармонията на простотата. Привилегия, на която древните народи са се радвали векове наред. Свобода, характерна за елементарния номадски бит, който днес е почти невъзможен.

Монголия. През 13 век - най-голямата държава в човешката история. Днес – неблагоприятна полупустинна територия, заключена между Русия и Китай, запазила номадските традиции. Да построиш дом в степта е истинско предизвикателство. 

Къща, която да те пази от непоносимата жега, убийствения студ и адския порив на ветровете. И в същото време този дом да е подходящ за живот в движение. Така се появяват юртите. Технологията е оцеляла благодарение на своята ефективност. И със своята простота. Преносимо е, сгъваемо е. През годините се е усъвършенствала. 

Уютът на традиционната юрта у нас е пресъздаден в село Доброглед, на 15 километра от Варна. Изчислено е, че домът на монголските пастири, номадските турци и дори на древните прабългари издържа на вятър до 240 километра в час. 

Юртата не е павилион, не е и шатра. За разлика от тях, тя няма нужда от укрепващи въжета. Разчита на древните сметки на номадските народи: Стената е висока при монголските юрти около 140 сантиметра, а при прабългарските – около 180 сантиметра. Това са дървени пръти, които са вързани с кожа. Няма пирони, няма винтове, няма тел.

Стената зад дървената рамка е от памук, плъст и лен. По този начин температурата вътре, независимо от сезона, е винаги между 15 и 25 градуса. 

Топлинната ефективност на юртата е факт благодарение на простата конструкция и липсата на фуги, отвори и прозорци. Формата също допринася за правилната циркулация на въздуха. На короната има капак. Този капак по принцип, когато не вали дъжд, се отваря и служи за естествена вентилация.